Drogi moczowe | Leki i schorzenia

Żurawina i jej właściwości lecznicze

29/11/2017

  Żurawina to roślina z rodzaju borówek. Wyróżniamy jej dwa gatunki: wieloowocowa oraz błotna. Oba z gatunków dostarczają jadalnych owoców. Wykorzystywane są w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, medycznym i mają szerokie spektrum zastosowania. 

 

 

  Żurawina jest źródłem błonnika pokarmowego. Bogata w witaminy: B1, B2, B6, C, E, karoten, oraz sole mineralne: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza. Znajdziemy w niej także flawonoidy, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Najwięcej składników odżywczych mają świeże owoce żurawiny. Suszone owoce zachowują swoje właściwości przez kilka lat.

 

 

Zastosowanie żurawiny:

 

-Zakażenia i infekcje dróg moczowych

Najczęstszą przyczyna zakażeń dróg moczowych są bakterie E.coli. Żurawina ma właściwości zmniejszania przyczepności tych bakterii do ścianek dróg moczowych i tym samym wypłukiwania ich. Ponadto zawiera dużo witaminy C i zakwasza środowisko. Jest polecana nie tylko podczas zapalenia, ale również w celu zapobiegania dalszym infekcją.

 

-Chroni przed wrzodami

Żurawina hamuje osadzenie się bakterii Helicobacter pylori odpowiedzialnych za powstawanie wrzodów w śluzówce żołądka.

 

-Choroby dziąseł

Żurawina ogranicza rozwój bakterii chorobotwórczych w jamie ustnej. Tworzy na zębach powłokę zapobiegającą powstawianiu osadów nazębnych i bakterii.

 

-Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca

Działanie takie występuję ze względu na dużą zawartość flawonoidów w owocach żurawiny. Rozszerza naczynia krwionośne. Hamuje utlenianie cholesterolu i zapychanie naczyń. Chroni przed ryzykiem powstawania zakrzepów oraz miażdżycy.

 

-Odchudzanie

Żurawina ma zdolność pobudzania przemiany materii oraz usuwania toksyn z naszego organizmu.

 

-Kamienie nerkowe

Żurawina chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych. Zawiera w sobie kwas chinowy który zakwasza środowisko i jest wydalany w postaci niezmienionej z organizmu. Dzięki temu zapobiega łączeniu jonów wapnia i fosforu i powstawaniu kamieni.

 

-Działa antyoksydacyjnie, zapobiega procesom starzenia

Ze względu na dużą zawartość flawonoidów jest silnym przeciwutleniaczem i chroni komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym. Pobudza syntezę kolagenu oraz elastyny

 

-Chroni mózg

Żurawina ma zdolność hamowania rozwoju niektórych chorób neurologicznych m.in Parkinsona czy Alzheimera. Wszystko to za sprawą silnych przeciwutleniaczy w które jest bogata. Ponadto chroni komórki mózgowe przed uszkodzeniami.

 

-Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo

Hamują rozwój baterii i chronią przed zakażeniami grzybiczymi.

 

-Właściwościowi antynowotworowe

Zawarte w żurawinie silne przeciwutleniacze wykazują działanie hamujące podział komórek nowotworowych.

 

  Kiedy zachować ostrożność podczas stosowania żurawiny

  Zawarte w żurawinie szczawiany powodują, że nie może ona być stosowana u osób ze stwierdzona kamicą nerkową. Ponadto szczawiany hamują wchłanianie wapnia z jelit więc przy osteoporozie również nie należ stosować żurawiny. Ostrożność muszą zachować także osoby zażywające leki rozrzedzające krew i przeciwzakrzepowe. Żurawina bowiem utrudnia usuwanie z organizmu leków na bazie warfaryny, co wzmaga jej działanie i może prowadzić do krwotoków. 

 

 

 

 

 

  1. Nawet nie wiedziałam, że żurawina ma tyle właściwości 😉 Niestety nie jem jej zbyt często, ale może czas wprowadzić ją do swojej diety

  2. Nie wiedziałam, że żurawina zmniejsza szansę na zakażenie H. pylori. Natomiast część o kamieniach nerkowych prowadzi do wniosku tego, co zwykle, czyli – ważny jest umiar. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Kontynuując korzystanie ze strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Ta strona wykorzystuje pliki cookie - małe pliki tekstowe, które umieszczane są na Twoim komputerze, aby pomóc witrynie poprawić komfort użytkowania. Zasadniczo pliki cookie są używane w celu zachowania preferencji użytkownika, przechowywania informacji o takich rzeczach, jak koszyki na zakupy oraz dostarczania zanonimizowanych danych śledzenia do aplikacji innych firm, takich jak Google Analytics. Pliki cookie znacznie ułatwiają przeglądanie stron. Możesz jednak lepiej wyłączyć pliki cookie na tej stronie i na innych. Najskuteczniejszym sposobem na to jest wyłączenie plików cookie w przeglądarce. Sugerujemy skonsultowanie się z sekcją Pomocy przeglądarki lub przejrzenie strony o ciasteczkach, która zawiera wskazówki dla wszystkich nowoczesnych przeglądarek. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij