Tran

  Tran czyli tłuszcz otrzymywany z wątroby niektórych ryb. Jest bogactwem nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów omega-3 oraz omega-6. Znajdziemy w nim także dużą zawartość witamin głównie A i D oraz witaminę E.

  Na rynku znajdziemy głównie tran z wątroby dorsza lub rekina.  Jednak miano tranu posiadają jedynie produkty otrzymywane z ryb dorszowatych.

 

 

  Suplementacja tranu polecana jest głownie w okresie jesienno-zimowym ze względu na dużą zawartość witaminy D. Latem raczej nie zaleca się przyjmowania tego typu preparatów.

  Pamiętać należy, aby tran przyjmować w trakcie posiłku. Zapobiega to odbijanu i niesmakowi w ustach. W trakcie przyjmowania tranu niezwykle istotna jest systematyczność.

  Ważne jest, aby nie przyjmować tranu podczas antybiotykoterapii. Obecne w nim witaminy mogą bowiem wspomagać wirusy i bakterie które zaatakowały nasz organizm.

 

  Działanie tranu na organizm:

 

Wzmocnienie odporności

Chyba jedna z najlepiej znanych właściwości tranowych. Zasługę tą zawdzięczają wysokiej zawartości kwasów omega-3 i omega-6. Wywołują one działanie przeciwzapalne w organizmie. Witamina A regeneruje błony śluzowe i wzmacnia je przed wnikaniem drobnoustrojów.

 

Pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia

Kwasy tłuszczowe maja zdolność obniżania cholesterolu. Ponadto zwiększają też frakcje tzw. dobrego cholesterolu HDL. Zapobiega to miażdżycy naczyń i chorobą niedokrwiennym serca. Witamina E z kolei wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Zapobiega arytmii i zmniejsza ryzyko zawału serca.

 

Wzmacnia układ nerwowy i pracę mózgu

Kwasy Omega-3 poprawiają ukrwienie mózgowe. Ponadto wpływają na przekaz bodźców nerwowych. Spozywanie tranu wpływa na poprawę koncentracji oraz zapamiętywania.

 

Chroni nasze oczy

Wysoka zawartość witaminy A, zapobiega chorobą oczu., zwyrodnieniom plamki żółtej. Co chroni nas przed utratą wzroku. Zaś kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6 wpływają pozytywnie na siatkówkę oka.

 

Wzmacnia kości

Witamina D obecna w tranie pełni bardzo ważną rolę w transporcie wapniowo-fosforowym w naszym organizmie. Dzięki niej lepiej przyswajamy wapno co wpływa pozytywnie na nasze kości i zęby. Jest polecany w profilaktyce krzywicy czy osteoporozie.

 

Odżywia i odmładza nasza skórę

Wysoka zawartość witam A i D wpływa pozytywnie na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Zapobiega rogowaceniu oraz nawilża naszą skórę. Przyśpiesza regenerację. Zapobiega przesuszeniu.

 

Działa profilaktycznie przeciwnowotworowo

Kwasy omega-3 zapobiegają rozwojowi raka piersi oraz jajników i jelit.

*Według badań przeprowadzonych w Uniwersytecie w Kalifornii

 

Działa wspomagająco dla kobiet w okresie menopauzy

→Uczestniczy w produkcji progesteronu

→Oddziałuje pozytywnie na enzymy wątrobowe

 

  Przeciwwskazania do zażywania tranu:

-kamica nerkowa
-hiperkalcemia
-osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe
-osoby stosujące antybiotykoterapię
-osoby przyjmujące jednocześnie preparaty z dużą zawartością witamin A oraz D

 

5 thoughts on “Tran”

  1. Jak byłam mała- mama kazała mi pic tran 🙂 Z czasem to zaniedbałam, ale chyba pora do tego wrócić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *