Gardło | Kaszel | Leki i schorzenia | Odporność

Syrop z cebuli, sprawdzony sposób na przeziębienie

29/03/2018

Syrop z cebuli jest chyba jednym z najstarszych i sprawdzonych przepisów na przeziębienie, przekazywany z pokolenia na pokolenie.  Znały go nasze babcie, prababcie. Często gościł w domach. Kiedyś gdy dostęp do aptecznych farmaceutyków był ograniczony był idealnym rozwiązaniem. 

 

 

  Syrop z cebuli jest bogatym źródłem witamin m.in A, C, B, PP, a także mikroelementów. Znajdziemy w nim duże pokłady selenu, fosforu, wapnia oraz cynku.

 

  Syrop wykazuje działanie:

 

-bakteriobójcze
-przeciwwirusowe
-udrażniające nos 
-działa także pomocniczo w kaszlu suchym przez powlekanie śluzówki gardła
-jest świetnym środkiem na kaszel mokry, gdyż ułatwia odkrztuszanie
-podnoszi odporność organizmu

 

  Syrop możemy obecnie kupić gotowy w aptece, ale nie widzę tutaj najmniejszego sensu kiedy tak łatwo można go przygotować samemu.

 

  Przepis na syrop z cebuli:

 

 

cebula i cukier

  Obieramy 2-3 cebule. Kroimy w kosteczkę. Wrzucamy posiekaną cebulę do słoika. Całość zasypujemy 2 dużymi łyżkami cukru. Słoik zakręcamy i następnie odstawiamy na kilka godzin. Możemy ją ostawić np na noc, ale nie dłużej niż na 24 h. Następnie należy przesączyć syrop przez gazę i gotowe 🙂

 

cebula i miód

  Jeśli nie mamy uczulenia możemy zamiast cukrem, cebule zalać dwoma łyżkami miodu. Dalej postępujemy podobnie jak w pierwszym przykładzie.

 

⇒z gotowanej cebuli

  Siekamy drobno 2-3 cebule. Całość wrzucamy do małego garnka. Zasypujemy 2 łyżkami cukru bądź miodu. Całość gotujemy na małym ogniu. Po wytrąceniu syropu odcedzamy napar.

 

  Do przygotowania syropu możemy także użyć jako dodatków czosnku, cytryny, a nawet ziół: szałwii, tymianku, majeranku.

 

 Gotowy syrop przechowujemy w lodówce maksymalnie do 7 dni.

 

  Jak dawkować syrop:

 

•Dzieci – 1 łyżeczka- 5 ml  do 3 razy na dobę. Warto wcześniej sprawdzić czy dziecko będzie dobrze tolerować syrop. Mimo że jest to domowy przepis warto zaobserwować czy nie wystąpią bóle brzuszka, wysypka czy inne objawy niepożądane. Syrop najlepiej podawać po jedzeniu

•Dorośli – można stosować  łyżkę -15 ml syropu 4-5 razy dziennie

 

 

  1. Pamiętam za dzieciaka mama zawsze taki robiła. Pomagał i to zawsze. Teraz coś gardło mi Dołęga więc może też samą go zrobię. Pozdrawiam

  2. Piłam w dzieciństwie w wersji z cukrem i choć dla wielu był to smakowy koszmar, ja nawet go lubiłam, a przedewszystkim rzeczywiście wspomagał walkę z przeziębieniem 🙂

  3. Jako dziecko piłam takie syropy. Oglądałam kiedyś filmik na YT i lekarz się wypowiadał, że przez ten cukier te syropy wcale nie są zdrowe 🙂

  4. Taki syrop z cebuli stosowałam podczas przeziębienia gdy byłam w ciąży. Wiadomo, wtedy nie można za bardzo silnych leków, ale syrop z cebuli baaaardzo pomagał.
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

  5. Pamiętam, że kiedyś była u mojej Babci koleżanka z Ukrainy i akurat byłam chora. Zrobiła mi taką ciekawą miksturkę (już nie pamiętam dokładnie co tam było) składającą się z syropu z cebuli, miodu, cytryny i coś tam jeszcze i o dziwo smakowało mi to:D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Kontynuując korzystanie ze strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Ta strona wykorzystuje pliki cookie - małe pliki tekstowe, które umieszczane są na Twoim komputerze, aby pomóc witrynie poprawić komfort użytkowania. Zasadniczo pliki cookie są używane w celu zachowania preferencji użytkownika, przechowywania informacji o takich rzeczach, jak koszyki na zakupy oraz dostarczania zanonimizowanych danych śledzenia do aplikacji innych firm, takich jak Google Analytics. Pliki cookie znacznie ułatwiają przeglądanie stron. Możesz jednak lepiej wyłączyć pliki cookie na tej stronie i na innych. Najskuteczniejszym sposobem na to jest wyłączenie plików cookie w przeglądarce. Sugerujemy skonsultowanie się z sekcją Pomocy przeglądarki lub przejrzenie strony o ciasteczkach, która zawiera wskazówki dla wszystkich nowoczesnych przeglądarek. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij