Siemię Lniane

  Siemię lniane to nic innego jak  nasiona lnu zwyczajnego. Są to małe ziarenka o brązowej barwie, które po kontakcie z wodą pęcznieją, powiększają swoją objętość i zaczynają wydzielać śluz. Wykorzystywane są one od dawna w medycynie. 

 

 

  Siemię dostępne jest w postaci ziaren lub w formie zmielonej.  Ziarna nie posiadają żadnego smaku. Używane są po namoczeniu w wodzie lub rozgnieceniu. Można je także spożywać w całości jako dodatek do różnych potraw. Proszek może mieć lekko gorzkawy smak.

 

 

  Len jest źródłem kwasów omega 3 oraz omega 6. Ma dużą zawartość związków śluzowych oraz oleju. Znajdziemy w nim także białka, kwasy organiczne, fitosterole, kwasy tłuszczowe. Jest źródłem witaminy C, cynku, magnezu oraz żelaza i witaminy E.

 

Właściwości lecznicze siemienia lnianego:

 

Łagodzenie stanów zapalnych przewodu pokarmowego.

  Chyba najbardziej znane właściwości siemienia lnianego. Ziarna siemienia zalane woda wydzielają śluz, który działa powlekająco i osłonowo na przewód pokarmowy.  Dzięki obecności kwasów omega-3, a w nich kwasu ALA, chroni śluzówkę i zmniejsza stan zapalny. Dlatego właśnie jest pomocny w nieżytach, owrzodzeniach, wrzodach, stanach zapalnych przewodu pokarmowego.

 

→Wspomaga perystaltykę jelit.

  Siemię jest źródłem błonnika pokarmowego. Siemię w połączeniu z woda poprawia ruchy jelit. Jest pożywką dla bakterii jelitowych przez co wspomaga proces oczyszczania organizmu.

 

Obniża poziom złego cholesterolu – LDL

  Tutaj zastosowanie maja obecne w siemieniu kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6.

 

Wpływa na kontrolę poziomu cukru we krwi.

  Nasiona lnu maja bardzo niski indeksy glikemiczny. Nie powodują wyrzutów insuliny po posiłku. Ponadto obecne w nich lignany i błonnik mogą delikatnie wpływać na regulacje cukru.

 

Chroni przed nowotworami.

  Główne działanie przeciwnowotworowe wykazuje tutaj kwas ALA. Działa on bowiem silnie antyoksydacyjne. Również lignany zawarte w siemieniu maja zdolność blokowania enzymów, które biorą udział w metabolizmie hormonów i wzroście komórek nowotworowych.

 

Polecane przy infekcjach dróg oddechowych.

  W przypadku suchego kaszlu i podrażnienia śluzówki stosujemy napar z siemienia. Świetnie łagodzi i powleka. Ponadto do naparu można dodawać miodu czy cytryny wedle naszego gustu.

 

Pomaga kontrolować masę ciała.

  Dzięki wysokiej zawartości błonnika, powoduje uczucie sytości. Ponadto błonnik wpływa na rozwój bakterii probiotycznych w jelitach. Poprawia to rytm wypróżnień. W przypadku chęci utraty zbędnych kilogramów warto pić napar z siemienia lnianego dwa razy dziennie rano i wieczorem.

 

Działa przeciwzapalnie.

  Dzięki obecności kwasów omega-3, wykazuje działanie przeciwzapalne. Wykorzystane jest ono głównie w przypadku chorób sercowo-naczyniowych.

 

  Nie każdy może jednak swobodnie sięgnąć po siemię lniane. Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży. Wykazuje bowiem działanie estrogenowe. Osoby z przewlekłymi zaparciami również musza być czujni. Duża zawartość błonnika w tym przypadku może im zaszkodzić.

 

  Ponadto u niektórych osób siemię może spowodować :

-ból brzucha
-nudności
-zaparcia
-biegunkę
-wzdęcia

 

11 thoughts on “Siemię Lniane”

    1. Dlatego ja nie umiem wypić naparu. Dodaje albo ziarna do posiłku albo zmielone do jogurtu 🙂 Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *