Dermokosmetyki | Pielęgnacja ciała | Pielęgnacja twarzy

Olej z orzechów Macadamia

26/02/2018

  Olej z orzechów Makadamia to jasnożółty olej, otrzymany na skutek tłoczenia orzechów Makadamia. Bogaty jest w kwas olejowy, palmitynowy, nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminy z grupy A, B, E, a także sole mineralne. 

 

 

  Oleje z dnia na dzień stają się coraz popularniejszą formą pielęgnacji skóry. Rośnie świadomość kobiet co do wyboru tych najbardziej naturalnych, a zarazem cennych  składników w pielęgnacji.

  Ja sama jestem wielką fanką stosowania olei. Wyróżnia je przede wszystkim naturalny skład, bez dodatków niepotrzebnej chemii, konserwantów czy substancji zapachowych. Ponadto ich różnorodność przeznaczenia sprawia, że mogą być stosowane zarówno do kąpieli, pielęgnacji ciała, maseczek, peelingów czy pielęgnacji włosów i skóry głowy.

 

 

 

  Olej z orzechów makadamia posiada szerokie spektrum zastosowania.

  Oto niektóre z jego właściwości:

 

-łagodzi i regeneruję skórę
-działa antybakteryjnie
-zapobiega utracie wody
-silnie nawilża skórę i jest bardzo dla niej bardzo delikatny, dlatego właśnie poleca się go przy AZS czy łuszczycy
-przyspiesza regenerację naskórka
-polecany do pielęgnacji blizn
-zapobiega rozstępom i nadaję się do pielęgnacji już istniejących 
-działa przeciwstarzeniowo
-niweluje wolne rodniki
-stanowi naturalny filtr przeciwsłoneczny
-pielęgnuje skórę poparzoną słońcem
-nadaję się jako produkt do pielęgnacji skóry po zabiegach dermatologicznych i kosmetycznych np. kwasami
-sprawdza się do olejowania włosów
-skuteczny w walce z cellulitem
-doskonale nadaje się masażu
-poprawia mikrokrążenie skóry
-nawilża i regeneruję skórę spierzchniętych dłoni
-nadaję się jako odżywka do skórek i paznokci
-może być stosowany jako wcierka do brwi i rzęs – wzmocni je i pogrubi

 

  Naturalny olej makadamia nie powinien powodować alergii. Jednak u osób szczególnie wrażliwych, ze stwierdzoną alergią warto przed użyciem wykonać próbę uczuleniową. Należy posmarować mały obszar ciała, najlepiej na zgięciu łokcia na noc i rano zobaczyć czy nie doszło do podrażnienia skóry, zaczerwienienia czy pokrzywki.

  Olej posiada bardzo delikatny zapach, który szybko się ulatnia. Jest to oczywiście zapach naturalny.

  Olej jak większość naturalnych olei należy przechowywać w chłodnym miejscu. Wtedy zapewnimy mu najdłuższą trwałość i zachowanie właściwości odżywczych dla skóry.

  Jeśli lubicie stosować olejki koniecznie zapraszam was na inne posty z ich właściwościami 🙂

Olej z awokado
Efektima Olej z kokosa
Olej kokosowy
Olej z pestek moreli

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Kontynuując korzystanie ze strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Ta strona wykorzystuje pliki cookie - małe pliki tekstowe, które umieszczane są na Twoim komputerze, aby pomóc witrynie poprawić komfort użytkowania. Zasadniczo pliki cookie są używane w celu zachowania preferencji użytkownika, przechowywania informacji o takich rzeczach, jak koszyki na zakupy oraz dostarczania zanonimizowanych danych śledzenia do aplikacji innych firm, takich jak Google Analytics. Pliki cookie znacznie ułatwiają przeglądanie stron. Możesz jednak lepiej wyłączyć pliki cookie na tej stronie i na innych. Najskuteczniejszym sposobem na to jest wyłączenie plików cookie w przeglądarce. Sugerujemy skonsultowanie się z sekcją Pomocy przeglądarki lub przejrzenie strony o ciasteczkach, która zawiera wskazówki dla wszystkich nowoczesnych przeglądarek. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij