Mięta pieprzowa

  Mięta należy do roślin jasnowatych. Jest mieszańcem mięty nadwodnej i zielonej. Zwana jest także mięta lekarską, a jej właściwości znane są od czasów starożytnych.  

 

 

  Mięta wykorzystywana jest w lecznictwie od dawna. Zastosowanie znalazło ziele mięty, liście mięty, olejek miętowy oraz mentol uzyskiwany z olejku.

 

  Mięta wykorzystywana jest w przypadku:

 

-dolegliwości żołądkowych

 Wykazuje działanie rozkurczające mięśnie gładkie. Polecana jest w przypadku skurczy górnych dróg pokarmowych i dróg żółciowych. Polecana także przy niestrawności, gdyż zwiększa ilość wydzielanych soków trawiennych. Zapobiega wzdęciom pobudzając perystaltykę jelit.  Pomocniczo w przypadku zespołu jelita drażliwego.

-wątroba i drogi żółciowe

  Polecana w przypadku kamicy żółciowej. Stosowana przy lekkiej niewydolności wątroby, zapaleniu pęcherzyka żółciowego i zmniejszonym wytwarzaniu żółci.

-pomocniczo w kaszlu

 W nieżytach górnych dróg oddechowych w tym kaszlu i przy katarze zostawanie znajduje olejek z mięty pieprzowej. Stosujemy go do inhalacji na gorącą wodę. W tym przypadku ostrożność należy zachować u niemowląt i małych dzieci, aby nie doszło do skurczu oskrzeli czy krtani.

-w bólach menstruacyjnych

 Wykazuje bowiem działanie rozkurczające mięśnie.

-bóle głowy oraz migreny

 Łagodzi dolegliwości towarzyszące migrenie. Zastosowanie tutaj znajduje głownie olejek miętowy.

-w nerwobólach oraz bólach mięśniowych

 Sprawdzają się tutaj  miejscowe maści i oraz kremy z dodatkiem mięty.

-po ukąszeniu owadów

 Maści z miętą wykazują działanie przeciwświądowe oraz znieczulające.

 

 

 Możliwe działania niepożądane po zastosowaniu:

-nudności
-bóle brzucha
-wzdęcia
-wymioty

  W przypadku użycia zewnętrznie olejku miętowego należy zachować ostrożność i wykonać próbę uczuleniową. Mogą bowiem powodować pokrzywkę, wysypkę a nawet skurcz oskrzeli.

 

19 thoughts on “Mięta pieprzowa”

  1. To ja proponuję prosty przepis na danie z miętą w roli głównej – racuchy.
    Potrzebne będą górne pędy mięty, szczytowe 15 cm bez kwiatów i ciasto nalesnikowe.
    Pędy moczymy w cieście i smażymy na złoto w głębokim oleju.
    Smacznego!!! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *