Leki i schorzenia | Zioła

Mięta pieprzowa

15/12/2017

  Mięta należy do roślin jasnowatych. Jest mieszańcem mięty nadwodnej i zielonej. Zwana jest także mięta lekarską, a jej właściwości znane są od czasów starożytnych.  

 

 

  Mięta wykorzystywana jest w lecznictwie od dawna. Zastosowanie znalazło ziele mięty, liście mięty, olejek miętowy oraz mentol uzyskiwany z olejku.

 

  Mięta wykorzystywana jest w przypadku:

 

-dolegliwości żołądkowych

 Wykazuje działanie rozkurczające mięśnie gładkie. Polecana jest w przypadku skurczy górnych dróg pokarmowych i dróg żółciowych. Polecana także przy niestrawności, gdyż zwiększa ilość wydzielanych soków trawiennych. Zapobiega wzdęciom pobudzając perystaltykę jelit.  Pomocniczo w przypadku zespołu jelita drażliwego.

-wątroba i drogi żółciowe

  Polecana w przypadku kamicy żółciowej. Stosowana przy lekkiej niewydolności wątroby, zapaleniu pęcherzyka żółciowego i zmniejszonym wytwarzaniu żółci.

-pomocniczo w kaszlu

 W nieżytach górnych dróg oddechowych w tym kaszlu i przy katarze zostawanie znajduje olejek z mięty pieprzowej. Stosujemy go do inhalacji na gorącą wodę. W tym przypadku ostrożność należy zachować u niemowląt i małych dzieci, aby nie doszło do skurczu oskrzeli czy krtani.

-w bólach menstruacyjnych

 Wykazuje bowiem działanie rozkurczające mięśnie.

-bóle głowy oraz migreny

 Łagodzi dolegliwości towarzyszące migrenie. Zastosowanie tutaj znajduje głownie olejek miętowy.

-w nerwobólach oraz bólach mięśniowych

 Sprawdzają się tutaj  miejscowe maści i oraz kremy z dodatkiem mięty.

-po ukąszeniu owadów

 Maści z miętą wykazują działanie przeciwświądowe oraz znieczulające.

 

 

 Możliwe działania niepożądane po zastosowaniu:

-nudności
-bóle brzucha
-wzdęcia
-wymioty

  W przypadku użycia zewnętrznie olejku miętowego należy zachować ostrożność i wykonać próbę uczuleniową. Mogą bowiem powodować pokrzywkę, wysypkę a nawet skurcz oskrzeli.

 

  1. To ja proponuję prosty przepis na danie z miętą w roli głównej – racuchy.
    Potrzebne będą górne pędy mięty, szczytowe 15 cm bez kwiatów i ciasto nalesnikowe.
    Pędy moczymy w cieście i smażymy na złoto w głębokim oleju.
    Smacznego!!! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Kontynuując korzystanie ze strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Ta strona wykorzystuje pliki cookie - małe pliki tekstowe, które umieszczane są na Twoim komputerze, aby pomóc witrynie poprawić komfort użytkowania. Zasadniczo pliki cookie są używane w celu zachowania preferencji użytkownika, przechowywania informacji o takich rzeczach, jak koszyki na zakupy oraz dostarczania zanonimizowanych danych śledzenia do aplikacji innych firm, takich jak Google Analytics. Pliki cookie znacznie ułatwiają przeglądanie stron. Możesz jednak lepiej wyłączyć pliki cookie na tej stronie i na innych. Najskuteczniejszym sposobem na to jest wyłączenie plików cookie w przeglądarce. Sugerujemy skonsultowanie się z sekcją Pomocy przeglądarki lub przejrzenie strony o ciasteczkach, która zawiera wskazówki dla wszystkich nowoczesnych przeglądarek. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij