Błonnik

Błonnik to substancja najczęściej pochodzenia roślinnego, nie ulegająca trawieniu w przewodzie pokarmowym. Należy do polisacharydów, czyli węglowodanów złożonych. Zwana jest także włóknem pokarmowym. W jego skład wchodzą: celulozy, ligniny, hemicelulozy, pektyny, gumy i śluzy. 

  Błonnik ma dobroczynne działanie na nasz układ pokarmowy.

 

  Do jego korzyści zaliczamy:

-zdolność pochłaniania wody. Błonnik pęcznieje w przewodzie pokarmowym. Dzięki tej zdolności jest dłużej trawiony. Pobudza organizm do wydzielania soków trawiennych. Ma to duży wpływ na poprawę perystaltyki jelit. Wzmaga ruchy jelit. Reguluje procesy trawienne oraz wypróżnienie.

-ma zdolność pochłaniania cholesterolu oraz trójglicerydów. Obniża ich poziom we krwi. Zwiększa widzialnie tłuszczu z organizmu. 

-hamuje uczucie głodu. Dzięki zdolności pęcznienia, powoduje uczucie sytości. Jest to szczególnie przydatne kiedy chcemy zgubić kilka zbędnych kilogramów 🙂

-spowalnia rozkład węglowodanów. Dzięki temu poziom insuliny po posiłku  nie podnosi się i nie powoduje gwałtownych skoków. Reguluje poziom glukozy we krwi i obniża zapotrzebowanie na insulinę. 

-odbudowuję mikroflorę przewodu pokarmowego. 

-eliminuje toksyny z organizmu. Pochłania je i wydala podczas wypróżnienia.

 

 

  Największym źródłem błonnika są owoce oraz warzywa. Dużą zawartość znajdziemy także w kaszach, ryżu, otrębach, płatkach zbożowych, musli, pieczywie razowym, żytnim, orzechach oraz roślinach strączkowych. 

  Ilość błonnika w diecie, należy zwiększać stopniowo. Zbyt duże spożycie, może bowiem spowodować bóle brzucha, wzdęcia, biegunki. 

  Kiedy spożywamy pokarmy bogate w błonnik należy pić około 2 litry płynów dziennie. Pamiętajmy, że ma on właściwości pęcznienia. Dlatego, aby działał prawidłowo musimy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Za małe spożycie płynów może spowodować zaparcia.

  Według Światowej Organizacji Zdrowia optymalne spożycie błonnika to 20-40 gramów dziennie.

  Pamiętać należy, że produkty bogate w błonnik mogą delikatnie hamować wchłanianie żelaza, cynku oraz wapnia. Dlatego należy zachować około 2 godzinny odstęp miedzy błonnikiem, a innymi lekami jakie zażywamy.

  Najlepszym sposobem na uzupełnienie błonnika jest dobrze zbilansowana dieta. Kiedy jednak to nie wystarcza, możemy wspomóc się dostępnymi na rynku gotowymi preparatami. 

 

  Produkty dostępne w tabletkach :

 

 

 

 

 

 

 

Produkty dostępne w postaci proszku:

 

 

 

 

 

 

Jak widzicie wybór jest spory. Ja zachęcam was do spożywania błonnika. Zapewni wam to prawidłowe funkcjonowanie jelit i utrzymanie zgrabnej sylwetki 🙂 W okresie letnim znacznie łatwej sięgnąć po bogate w błonnik jabłka, truskawki czy cytrusy. Zimą możemy wspomagać się otrębami, orzechami czy nasionami np. słonecznika. Jeśli z powodu ograniczeń żywieniowych, nie dacie rady naturalnie uzupełnić poziom błonnika, zawsze możecie spróbować jeden z wymienionych powyżej produktów. 

 

 

 

 

 

 

5 thoughts on “Błonnik”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *