Leki i schorzenia | Odchudzanie | Zaparcia

Błonnik

09/10/2017

Błonnik to substancja najczęściej pochodzenia roślinnego, nie ulegająca trawieniu w przewodzie pokarmowym. Należy do polisacharydów, czyli węglowodanów złożonych. Zwana jest także włóknem pokarmowym. W jego skład wchodzą: celulozy, ligniny, hemicelulozy, pektyny, gumy i śluzy. 

  Błonnik ma dobroczynne działanie na nasz układ pokarmowy.

 

  Do jego korzyści zaliczamy:

-zdolność pochłaniania wody. Błonnik pęcznieje w przewodzie pokarmowym. Dzięki tej zdolności jest dłużej trawiony. Pobudza organizm do wydzielania soków trawiennych. Ma to duży wpływ na poprawę perystaltyki jelit. Wzmaga ruchy jelit. Reguluje procesy trawienne oraz wypróżnienie.

-ma zdolność pochłaniania cholesterolu oraz trójglicerydów. Obniża ich poziom we krwi. Zwiększa widzialnie tłuszczu z organizmu. 

-hamuje uczucie głodu. Dzięki zdolności pęcznienia, powoduje uczucie sytości. Jest to szczególnie przydatne kiedy chcemy zgubić kilka zbędnych kilogramów 🙂

-spowalnia rozkład węglowodanów. Dzięki temu poziom insuliny po posiłku  nie podnosi się i nie powoduje gwałtownych skoków. Reguluje poziom glukozy we krwi i obniża zapotrzebowanie na insulinę. 

-odbudowuję mikroflorę przewodu pokarmowego. 

-eliminuje toksyny z organizmu. Pochłania je i wydala podczas wypróżnienia.

 

 

  Największym źródłem błonnika są owoce oraz warzywa. Dużą zawartość znajdziemy także w kaszach, ryżu, otrębach, płatkach zbożowych, musli, pieczywie razowym, żytnim, orzechach oraz roślinach strączkowych. 

  Ilość błonnika w diecie, należy zwiększać stopniowo. Zbyt duże spożycie, może bowiem spowodować bóle brzucha, wzdęcia, biegunki. 

  Kiedy spożywamy pokarmy bogate w błonnik należy pić około 2 litry płynów dziennie. Pamiętajmy, że ma on właściwości pęcznienia. Dlatego, aby działał prawidłowo musimy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Za małe spożycie płynów może spowodować zaparcia.

  Według Światowej Organizacji Zdrowia optymalne spożycie błonnika to 20-40 gramów dziennie.

  Pamiętać należy, że produkty bogate w błonnik mogą delikatnie hamować wchłanianie żelaza, cynku oraz wapnia. Dlatego należy zachować około 2 godzinny odstęp miedzy błonnikiem, a innymi lekami jakie zażywamy.

  Najlepszym sposobem na uzupełnienie błonnika jest dobrze zbilansowana dieta. Kiedy jednak to nie wystarcza, możemy wspomóc się dostępnymi na rynku gotowymi preparatami. 

 

  Produkty dostępne w tabletkach :

 

 

 

 

 

 

 

Produkty dostępne w postaci proszku:

 

 

 

 

 

 

Jak widzicie wybór jest spory. Ja zachęcam was do spożywania błonnika. Zapewni wam to prawidłowe funkcjonowanie jelit i utrzymanie zgrabnej sylwetki 🙂 W okresie letnim znacznie łatwej sięgnąć po bogate w błonnik jabłka, truskawki czy cytrusy. Zimą możemy wspomagać się otrębami, orzechami czy nasionami np. słonecznika. Jeśli z powodu ograniczeń żywieniowych, nie dacie rady naturalnie uzupełnić poziom błonnika, zawsze możecie spróbować jeden z wymienionych powyżej produktów. 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Kontynuując korzystanie ze strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Ta strona wykorzystuje pliki cookie - małe pliki tekstowe, które umieszczane są na Twoim komputerze, aby pomóc witrynie poprawić komfort użytkowania. Zasadniczo pliki cookie są używane w celu zachowania preferencji użytkownika, przechowywania informacji o takich rzeczach, jak koszyki na zakupy oraz dostarczania zanonimizowanych danych śledzenia do aplikacji innych firm, takich jak Google Analytics. Pliki cookie znacznie ułatwiają przeglądanie stron. Możesz jednak lepiej wyłączyć pliki cookie na tej stronie i na innych. Najskuteczniejszym sposobem na to jest wyłączenie plików cookie w przeglądarce. Sugerujemy skonsultowanie się z sekcją Pomocy przeglądarki lub przejrzenie strony o ciasteczkach, która zawiera wskazówki dla wszystkich nowoczesnych przeglądarek. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij